Magyar (HU)English (United Kingdom)
gyerekek
Sajtóközlemény: A CFCF a szekszárdi polgármesterrel ért egyet

 

Sajtóközlemény


 

2015. március 27.


A CFCF a szekszárdi polgármesterrel ért egyet: az elitiskolák szegregációs hatást válthatnak ki


Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) egyetért Szekszárd önkormányzatának aggályaival: az állami fenntartású iskolák nemzetiségi vagy egyházi fenntartásba kerülése sok esetben elitiskolák kialakulásához vezethet, szegregációs folyamatokat indíthat el.

 

Tavaly az Ombudsman és nemzetiségi ügyekért felelős helyettese a nemzetiségi oktatást folytató középiskolákat vizsgáló 2014-es jelentésükben rámutattak arra, hogy a nemzetiségi iskolák bár kifejezetten jól teljesítenek, a felvételi szelekció eredményeként azonban alulról „jól zárnak”.


A nemzetiségi és az egyházi iskolák ugyanis többnyire nem „körzetes iskolák”, vagyis nem rendelkeznek olyan beiskolázási körzettel, mint amellyel az állami iskolák. Az állami iskolák beiskolázási körzete határozza meg, hogy mely utcákban lakó gyerekek felvételét nem utasíthatják el. Ma törvény írja elő, hogy a beiskolázási körzeteket úgy kell kialakítani, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH) gyerekek (akik legalább fele becslések szerint roma gyermek) iskolák közötti aránya kiegyenlített legyen. Ez az a szabály, amely éppen a szegregáció megelőzését hivatott szolgálni. Ha egy településen belül az állam iskolák mellett egyházi vagy nemzetiségi intézmények is működnek, ezekre nem vonatkozik a helyben lakó gyermekek kötelező felvételére vonatkozó rendelkezés.

 

Daróczi Gábor, a CFCF elnöke figyelmeztetett arra, hogy a nemzetiségi és egyházi intézmények is állami támogatásból működnek, ezért megengedhetetlen, hogy ne vegyék ki szerepüket a HHH és roma gyerekek oktatásából.

 

A szekszárdi ügyre visszatérve Daróczi Gábor hangsúlyozta, a KLIK és az EMMI feladata, hogy a fenntartói jogok átadását megelőzően körültekintően járjanak el, mérjék fel a szekszárdi önkormányzathoz hasonlóan a várható következményeket, és ne engedjenek a szegregációs nyomásnak.  

 

További információért keresse az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítványt:

 

www.cfcf.hu

Tel: 323-088-82, Daróczi Gábor elnök: 0630/4662423

www.cfcf@cfcf.hu

cfcf@cfcf.hu

 
Gyöngyöspatai gyerekek perelnék az államot - segít a CFCF

Ebben az évben sokadik alkalommal jártunk Gyöngyöspatán annak érdekében, hogy felmérhessük azokat a családokat, akiket felperesként képviselhetünk a majdani kártérítési perben.


 
Még mindig nyitva a kaposvári szegregált iskola ajtaja

2010 novemberében született egy Legfelsőbb Bírósági ítélet, ami kimondta, hogy a Kaposvári Pécsi utcai iskola szegregált, vagyis jogellenes. Azóta eltelt több, mint 4 év és nem történt semmi. Úgyhogy új eljárást indítottunk annak érdekében, hogy megszűnjön a szegregáció.


 
Egymás mellett

Együtt játszott, töprengett és alkotott közel száz piliscsabai roma és nem roma szülő, gyerek. GYES-es anyuka, tanár, zenész, polgármester, közmunkás, képviselő, munkanélküli, szociális munkás és persze, mindegyiküknek a szeme fényei.

 

 
« ElsőElőző12345678910KövetkezőUtolsó»

1. oldal / 30

Támogassa adója 1%-ával

Támogassa adója 1%-ával alapítványunkat!

Adószámunk:
18250107-1-43


Tovább

 

Panaszkönyv

Diszkrimináció érte Önt vagy gyermekét a közoktatásban? Írja meg, panaszát kivizsgáljuk! Mindenképpen adjon meg elérhetőséget!
btn_panasz
 

Adomany/Donate

IBAN Account Numbers:


HU 61 10300002-20186337-40120016 (USD)


HU 37 10300002-20186337-00003285 (HUF)