Magyar (HU)English (United Kingdom)
gyerekek
Díjak

A Sozial Marie Díj történetében először nyerte el magyar alapítvány a 15 ezer euróval járó első díjat. Az iskolai szegregáció ellen küzdő Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) közel 100 jelentkező közül lett az első. A csörögi roma gyerekek integrációjáért folytatott sikeres fellépéséért odaítélt elismerést az alapítvány elnöke május 1.-én Bécsben vette át.

 

 

A Wanda Moser-Heindl által létrehozott Unruhe (Nyugtalanság) Magánalapítvány 2005 óta igen magas presztízsű elismeréssel díjazza azokat a civil projekteket, melyek a társadalmi problémákat új, innovatív szemlélettel közelítik meg. A zsűri olyan ismert osztrák szakemberekből áll, akik mind az állami mind pedig a civil szférában méltán elismertek (ld bővebben: http://sozialmarie.org/index.php?id=74)  Korábbi években a díjazottak közt volt például a Belvárosi Tanoda Alapítvány, a TASZ, az Ec-Pec Alapítvány pedig tavaly a 3 díjat hozta el.
 
Idén a második díjat Kapfenberger, egy stájerországi önkormányzat nyerte el az "új szegénység" ellen meghirdetett szociális programjával. A harmadik díj egy grazi alapítványé a "Rainbows" Szövetségé lett, akiknek országos programja családtagjuk vagy iskolatársuk elveszítését segít feldolgozni gyerekeknek és tizenéveseknek.
 
 
A CFCF a csörögi roma gyerekek integrált iskolai elhelyezéséért folytatott sikeres fellépéséért nyerte el a kreatív szociális programok elismerésére létrehozott, 15 ezer euró pénzjutalommal járó díjat. A zsűri indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a CFCF a jogi lehetőségek kihasználásán túl az érintettek bevonásával érte el az eredményeket, melynek következtében egyaránt hatással volt a helyi roma közösség érdekérvényesítő képességének fejlődésére, valamint az oktatási és politikai döntéshozók jogszerű eljárására.
 
Emlékeztetőül: 2007 augusztus végén harminc csörögi roma gyerek nem tudta, hogy hol kezdi meg a tanévet. A 2002-ben Sződről levált község képtelen volt ugyanis oktatási kötelezettségeit teljesíteni, a környező települések pedig nem kértek a csörögi cigány gyerekekből. Az alapítvány egyenként oldotta meg a gyerekek iskolai elhelyezését, főként Vácott, ahová azóta is szívesen veszik fel a roma diákokat, miközben összeszervezte a csörögi szülőket, akik azóta maguk viszik és képviselik gyerekeik ügyét.
 
 
Mohácsi Erzsébet, az alapítvány elnöke szerint a díj munkájuk európai szintű elismerése. „Az első díj számunkra azt bizonyítja, amit a ceremónián a zsűri is hangsúlyozott: az európai közvélemény számára elfogadhatatlan, hogy iskolák és fenntartó önkormányzatok embertelen módon bánjanak gyerekekkel, csak azért mert romák. Bíztatást kaptunk, hogy ne adjuk fel a roma diákok integrált oktatásáért vívott küzdelmet, mert nem csak a törvény, de Európa is velünk van! A Csörögi projekt az első eredmény, mely mintaként szolgál majd a többi roma közösség számára is, akik a mi jogi és közösségszervező segítségünkkel képesek lesznek majd önállóan is kiállni gyerekeikért”.
 
Háttéranyagok:
A Duna TV Térkép c. adásában 18.25 –kor 2009. 05. 05.-én,
A SozialMarie Díjról, az adományozó UNRUHE alapítványról, Wanda Moser-Heindl alapítóról: www.sozialmarie.org Angol nyelvű oldal: http://sozialmarie.org/index.php?id=92
            Fotók: http://www.fotodienst.at/browse.mc?album_id=2694
2009 december 10-én az Emberi Jogok Napján a Roma Polgárjogi  Díj átadó ünnepségét idén a Páva utcai Holocaust Dokumentációs Központban tartották.
Ezévben a Roma Polgárjogi Alapítvány kitüntetettjei:
Andressew Iván, a Népszava publicisztikai rovatának vezető szerkesztője;
Bocskai Zsolt, a Klub Rádió „Szószóló” című magazinjának főszerkesztője; és
Mohácsi Erzsébet, a CFCF elnöke . . .Polgárjogi Díj 2009

2009 december 10-e, az Emberi Jogok Napja.
Az idei díjátadó ünnepségen, melyet a Páva utcai Holocaust Dokumentációs Központban tartottak, igen nagy hangsúlyt fektettek az elmúlt két évben elkövetett romák elleni gyilkosságok, merényletek áldozataira. Ennek tiszteletére a Roma Polgárjogi Alapítvány fotópályázatot is hirdetett „Miért?” címmel. A harminc legsikeresebbnek vélt fotót az ünnepély megnyitóján kiállították. A pályázatot Máté Péter, a Magyar Nemzet fotóriportere nyerte, Gyertyagyújtás Tatárszentgyörgyön cimű alkotásával. 

A Roma Polgárjogi Alapítvány tizennégy évvel ezelőtt alapította a Polgárjogi Díjat, mely rangos elismerése azon „harcosoknak”, akik kiállnak a (roma) polgárok jogai mellett, a diszkrimináció, szegregáció és az elnyomás ellen küzdenek és megdönthetetlen bizonyítékokkal támasztják alá, hogy igenis lehet sikereket elérni és van mód arra, hogy az elnyomott hátrányos helyzetűek emberi jogai kerüljenek előtérbe.

Az idén három ember vehette át a Polgárjogi Díjat Horváth Aladártól, a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) elnökétől:
Andressew Iván, a Népszava egyik vezető szerkesztője, aki a romák elleni erőszak és gyűlöletkeltés ellen publikált és kiállt;
Bocskai Zsolt, a Klub Rádió „Szószóló” című emberi jogi magazin főszerkesztője, aki immár tizennyolc éve dolgozik az emberi jogok érvényesítéséért; és
Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek  Alapítvány  (CFCF) igazgatója, aki folyamatos harcot vív immár öt éve a roma gyerekek integrálásáért és az oktatásbeli diszkrimináció megszüntetéséért. . .

Gratulálunk mindhárom kitüntetettnek és további sikeres, újító lépéseket kívánunk a romák és polgári jogaik érvényesítése mellett!

 


 

Támogassa adója 1%-ával

Támogassa adója 1%-ával alapítványunkat!

Adószámunk:
18250107-1-43


Tovább

 

Panaszkönyv

Diszkrimináció érte Önt vagy gyermekét a közoktatásban? Írja meg, panaszát kivizsgáljuk! Mindenképpen adjon meg elérhetőséget!
btn_panasz
 

Adomany/Donate

IBAN Account Numbers:


HU 61 10300002-20186337-40120016 (USD)


HU 37 10300002-20186337-00003285 (HUF)