Magyar (HU)English (United Kingdom)
gyerekek
Láthatatlan Tanoda

Február 27-én ünnepelte 1 éves születésnapját a Láthatatlan Tanoda. 


 


A British International School karácsonyi vásárán többek között a Láthatatlan Tanodás gyerekeinket is lehetett támogatni. Ennek alkalmából gyerkőceink előadással kedveskedtek. Ezúton köszönjük az iskolának, hogy megjelenhettünk gyerekeinkkel az eseményen.


 

 


 

A British Internation School vendégül látta a Láthatatlan Tanodás gyerekeinket, akik a magyarországi cigány himnusz előadásával elkápráztatták a diákokat és szüleiket egyaránt.


 


 

Tanodás kalandok a MiniPoliszban

 

Köszönjük a felejthetetlen élményt a MiniPolisznak! Nyolcadik kerületi, hátrányos helyzetű tanodásaink kipróbálhatták magukat a nagyok világában. Így lehetett belőlük néhány órára orvos, rendőr, pénztáros, hírmondó, fodrász vagy akár szobafestő. Ráadásul, kreativitásukat és tehetségüket színpadon is megmutathatták. A MiniPolisz vezetőségének köszönhetően ingyen vehettünk részt a remek kalandozásban.


 


 


2014. január 16-án a Kesztyűgyárban megismerkedtünk az önkéntes mentor jelöltekkel.

 


 

A Láthatatlan Tanoda az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány projektje, amely Roma Oktatási Alap támogatásával valósul meg.

 

A program célja

 

Tantárgyi felkészítéssel, mentorálással és közösségi tevékenységekkel támogatunk 5-16 éves. roma származású diákokat, akiknek az a céljuk, hogy egy olyan általános vagy középiskolába iratkozzanak át vagy be ahol magasabb színvonalú oktatásban részesülhetnek. A projekt célkitűzései közé tartozik még a Budapest VIII. kerületi általános iskoláiban jellemző szegregált tanulói összképnek a feszegetése, a kiemelkedő tanulók besegítése egy integrált oktatást nyújtó környezetbe, akár a kerületen kívül is.

 

Célcsoportunk, tevékenységeink

 

Mivel az általános iskolás tanulóktól ez többlet energiát, időbefektetést és kitartást kíván, egy komplex tanulást segítő programmal támogatjuk őket céljaik elérésében. Önkéntesek által nyújtott tantárgyi felkészítés több alapvető tantárgyból, valamint egy mentor segítőkész és önzetlen támogatása az, amellyel utat mutatunk és bátorítjuk a 'Láthatatlan Tanoda' diákjait.

 

Az óvodás korú, iskolaválasztás előtt álló gyermekeket és szüleiket is egy összetett információs, támogató rendszerrel ösztönözzük arra, hogy merjenek a kerületen kívül, nevesebb iskolában helyet találni gyermeküknek. A mentor segít felvenni és tartani a kapcsolatot az óvodás leendő iskolájával, érdekeltté és felkészültté tenni a szülőket az esetleges problémák, kihívások legyőzésében.

 

Mindezeken túl közösségépítést is végzünk, mégpedig olyan kulturális és szabadidős programok szervezésével, amelybe az összes 'Láthatatlan Tanodába' járó gyermeket bevonjuk. Ezek a programok a nem formális tanulási folyamatokat, szociokulturális képességeket fejlesztik. Azért is tartjuk fontosnak az efféle programokat, mert így a diákok egymással is mélyebb, közvetlenebb kapcsolatot építhetnek ki, segíthetik egymást a felmerült nehézségek kiküszöbölésében, buzdíthatják társaikat a jobb teljesítmény elérésére.

 

A program időtartama:

2013. november 01- 2014. október 31.

 

Amit biztosítunk:

Felkészítő tanár, mentor, ingyenes jogsegély, ingyenes részvételi lehetőség közösségi programokon (állatkert, bábszínház, játszóház, stb).

 

Együttműködő partnereink:

Roma Oktatási Alap
Romaversitas Alapítvány
Kesztyűgyár Közösségi Ház
Kapocs Egyesület
TERFE
Central Europen University

 


 

 

GyertekGyerekek2

 


 

mentor plakat

 


 

„Láthatatlan Tanoda”
című projekt


A CFCF - Esélyt a Hátrányos helyzetű Gyerekeknek Alapítvány 2013-ban új programot indít, melyhez önkéntes segítőket keres. A CFCF 10 éve harcol a halmozottan hátrányos helyzetű (HHH), köztük roma tanulók oktatási esélyegyenlőségéért nemcsak jogi, de közösségi érdekérvényesítő eszközökkel is.


Köztudott, hogy a VIII. kerületben jelentős számú roma gyermek él, és a kerület általános iskoláiban –néhány kivételtől eltekintve- mára többségben maradtak a cigány tanulók. Célunk, hogy a projekt során látókörünkbe került gyermekek közül sikerüljön minél több tanulót átíratni, felvetetni integrált iskolákba. A gyermekek számára fejlesztést, tanórán kívüli foglalkozásokat és korrepetálást szervezünk azért, hogy a szociális helyzetükből fakadó hátrányokat leküzdhessék és a többségi, középosztálybeli családok gyermekeivel azonos esélyeket kapjanak a közoktatásban.


Ehhez keresünk segítőket, mentorokat, korrepetáló tanárokat, gyógypedagógusokat, fejlesztőpedagógusokat.

 

A program célcsoportja:

Azok a Józsefvárosi roma óvodás, nagycsoportos gyermekek akik szeptemberben feltehetőleg szegregált iskolában kezdenék tanulmányaikat és azok az általános iskolások akik jelenleg szegregált iskolában tanulnak.


A program célja:
Az esetleges hátrányok leküzdése és felkészítés a leendő iskolájának elvárásaira és az új környezetben való helytállásra.


A program időtartama:
A program 2014. szeptember 30-ig tart, hiszen nem elég hogy a gyermek megtalálta a számára legjobb iskolát, egy hónapig még utánkövetést végzünk.


A Programban való részvétel:
Mentor:
Segítő, aki tartja a kapcsolatot a jelenlegi óvodával/iskolával, a szülőkkel, segíti a gyermeket, ha akadályba ütközne és elkíséri a foglalkozásokra.


Korrepetáló tanár:

Bármilyen tantárgyból, egyéni illetve csoportos foglalkozások megtartása.


Fejlesztő és gyógypedagógus:
Főként óvodásokkal való egyéni illetve csoportos foglalkozások megtartása.


Segítőnek jelentkezni 2013 december 8-ig lehet a segitek.cfcf@gmail.com e-mail címen vagy napközben a 06-1-323-0882 telefonszámon.

 

Támogassa adója 1%-ával

Támogassa adója 1%-ával alapítványunkat!

Adószámunk:
18250107-1-43


Tovább

 

Panaszkönyv

Diszkrimináció érte Önt vagy gyermekét a közoktatásban? Írja meg, panaszát kivizsgáljuk! Mindenképpen adjon meg elérhetőséget!
btn_panasz
 

Adomany/Donate

IBAN Account Numbers:


HU 61 10300002-20186337-40120016 (USD)


HU 37 10300002-20186337-00003285 (HUF)